Wanderlust heb ik nog steeds en ook heb ik nog steeds de kunst van traveling light niet onder de knie. Na een tijdje backpacken dacht ik het te begrijpen, maar ik blijf een hopeloos gevalletje overgewicht bij de incheckbalie, kleding mee voor een maand als ik een weekend weg ga.
En dus maakte ik me vroeger al zorgen over hoe dat dan in hemelsnaam zou moeten als ik als moeder ook nog een kind inclusief bagage zou moeten meevoeren?

Inmiddels zijn we als gezin al heel wat vliegreizen verder (Ava maakte haar eerste vliegreis al met 6 weken omdat papa in het buitenland zat voor zijn werk) en kan Ava zich zowat een frequent flyer noemen.
Oefening baart kunst, dus inmiddels ga ik (redelijk) relaxed naar Schiphol op weg naar de volgende bestemming MET kindlief.
Iets wat ik eerder voor onmogelijk had gehouden, daarom deel ik graag met jullie mijn travel-essentials voor reizen met je baby-kind.

First things first: vanaf wanneer mag je kindje vliegen?
Veel maatschappijen hanteren regels voor het moment waarop een pasgeboren baby in de drukcabine van het vliegtuig mag reizen. Vaak is dat pas als een baby minimaal een week oud is.
Bij de meeste vliegmaatschappijen geldig voor baby’s tot 2 jaar een voordelig tarief (of soms zelfs gratis!)
De reden hiervan is, dat je geen volledige stoel hoeft te betalen. Het is de bedoeling dat je baby tijdens de vliegreis bij je op schoot zit.
Als je je eigen zitje (maxi-cosi) mee wilt nemen en je kindje hierin wilt laten zitten (normaal gaat deze in het handbagagevak) dan moet je hiervoor een aparte stoel reserveren en betalen.

Een paspoort?
Ja, ja ook al zit je kindje nog in de kreukels door de reis vanuit het geboortekanaal, ze moeten al travellen met een heus eigen paspoort en hebben dus ook een eigen pasfoto nodig.
Wel weer een hele leuke mijlpaal zo’n uitstapje naar de fotograaf!
Het lukte ons zelfs om Ava aan het lachen te krijgen.
Zie hier het resultaat (met een heerlijk glanzend kaal babyhoofdje;-)):

FullSizeRender

Wat mag je allemaal meenemen?
Ik raad aan om altijd zelf nog even contact op te nemen met de vliegmaatschappij om precies te achterhalen wat je mag meenemen voor je kindje.
Het is namelijk nog best een doolhof van regels vol met bagage-limieten, afmetingen voor handbagage etcetera.
Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je een autostoeltje, maxi-cosi, campingbedje en/of buggy/kinderwagen gratis meenemen en inchecken (vaak mag dit tot 2 stuks en geldt er voor elk stuk ook een gewichtslimiet).

Als je kindje nog geen 2 jaar oud is, moet je voor gewone incheck-bagage bijbetalen en in geval van de lowcost-carriers zoals bijv Easyjet mag je dan ook geen handbagage meenemen voor je kindje en moeten de kinderkleertjes dus bij jou de koffer in (slik! nog minder ruimte voor je eigen spullen;-)).
Voor ons is de travelbag van de Bugaboo een echte uitkomst gebleken, want in deze megagrote handige transport-tas vouw je de Bugaboo netjes op (en gaat ie dus ook minder snel kapot-aangezien ze nog al eens gooien met alle bagage op het vliegveld) en pssst – nu komt het grootste voordeel en mijn grote geheim – je kan er nog wat andere dingetjes bij in doen, afhankelijk van de vliegmaatschappij tot zo’n 32!! Kg. Halleluja: zie daar die extra dingetjes die niet meer in de koffer kunnen van de hardvochtige fashionista’s onder ons die toch echt voor elke gelegenheid gekleed willen gaan of voor de niet-breekbare souveniers op de terugweg.
Eigenlijk is het reizen met kind er dus alleen maar beter op geworden, want je kan veeeeeeel meer mee (maar of dat nou altijd goed is?).
Deze koffer wordt gelabeld en gewogen bij de incheckbalie waarna je hem mag afgeven bij de odd-size afdeling.

Op het vliegveld
Toen Ava nog in een draagzak kon als babietje en ik vaak alleen met haar reisde, vond ik het megahandig om haar daarin mee te nemen tot aan de gate.
Als je kindje wat ouder is mag je ook de buggy meenemen tot aan de gate en word je pas bij de gate verzocht deze in te klappen waarna hij in de laadruimte van het vliegtuig wordt geladen. Tipje: bij Koter & Co verkrijgbaar de Baby-Zen Yoyo die op te vouwen is tot tas die in het bagagerek mee mag!
Op deze manier kan je je opstandige peuter lekker hierin meenemen en worden ze ook niet al te moe van het vele lopen op het vliegveld.

Ikzelf (en Ava nog meer) ben mega-fan van de kleine koffertjes van Trunki Ride-On.
Deze kinderkoffer is verkrijgbaar in allerlei funky designs met o.a. allerlei diersoorten en er past aardig wat in (zeker voor een weekje aan kinderkleding).
Hij mag ook mee als handbagage en is multifunctioneel, want van hardplastic: dus stevig maar tevens lichtgewicht. Voor Ava begint de vakantiepret al als ze de hare (een lieveheersbeestje) ziet. Ze weet namelijk dat ze hem zelf mag trekken met het handige riem die eraan vastzit en als ze moe is gaat ze erop zitten en trek ik haar erop voort. Zo zoefen we over het vliegveld heen en gaat de tocht van incheckbalie-douane-vertrekgate supersoepeltjes.

IMG_9414

https://www.koterenco.nl/Trunki-Ride-On-kinderkoffer/

Verder is een wc-stop voordat je het vliegtuig ingaat een must-do. Als je nog een babytje hebt kan je naar de verschoonruimte om nog even een luier te wisselen. Ik zelf ben nooit zo’n voorstander van een enorme luiertas, maar gooide altijd 2 luiers een schoon rompertje en de onvermijdelijke luierdoekjes bij mijn eigen handbagage in.
En je peuter die misschien net zindelijk aan het worden is, kan nog even een toiletbezoekje doen om ongelukjes in het vliegtuig te voorkomen (door alle spanning van het reizen is de kans groot dat ze in hun broek plassen of erger: poepen).

Eenmaal bij de gate aangekomen heb je met kinderen voorrang en mag je vooraan de rij aansluiten, weer een voordeeltje;-)

In het vliegtuig
Je baby zit dus bij je op schoot. Hiervoor krijg je bij binnenkomst van de stewardess of steward een speciale veiligheidsriem om aan je eigen riem te bevestigen.
Een lekker dekentje voor je baby is fijn en je kan in het vliegtuig vragen om warm water voor bij de melkpoeder of je kan een heel flesje opwarmen. Nadat ik was gestopt met borstvoeding geven, deed ik de afgemeten schepjes melkpoeder vantevoren in het flesje met de beschermdop erop zodat er alleen nog warm water bij moest.
Om de oortjes van je baby optimaal te beschermen bij het verschil in luchtdruk met opstijgen en dalen, is het verstandig om je baby borstvoeding te geven of wat te drinken te geven.
Verder kan je aan boord gewoon je baby verschonen in de wc, iets wat ik totaal niet wist. Ik dacht dat dit in een soort van circusact op je schoot zou moeten plaatsvinden, dus de eerste vlucht bad ik dat ze niet zou poepen in haar luier;-)
Ava viel als baby vrijwel altijd meteen in slaap zodra we opstegen, dus daar heb ik denk ik geluk mee gehad.

Je peuter heeft een eigen stoel en das heel stoer.
Nadeel is dat je dus vanaf 2 jaar de volle pond moet gaan betalen voor je koter. Neem het er dus van voor het tweede levensjaar van je kind en probeer als het even kan dan ook een lekkere verre reis te maken, want hierna wordt het een stuk duurder.
Verder geldt er voor je peuter tijdens de vlucht een magic woord voor alles: afleiden!
Afleiden met eten in de vorm van rijstwafels, stukjes komkommer, doosjes rozijntjes, soepstengels en van die handige zakjes fruitmoes (die mogen als uitzondering op de vloeistof-regels bij de douane mee) etc.
Luierdoekjes blijven een key-item voor in je handbagage om vieze plakkerige gezichten af te vegen of overvliegende bekertjes drinken te redden.
Voel je niet lullig als je kind voor wat overlast zorgt, het vliegpersoneel is heel wat gewend en het kan altijd erger:
Zo kreeg Ava laatst een geheel nieuwe zitting in haar stoel omdat haar bekertje water toen ik even niet oplette (net die ene luttele seconde dat ik wat zei tegen een medepassagier) in zijn geheel over haar en de stoel heen viel-schaam schaam.
Afleiden met speeldingen, zoals een klein leesboekje of kleurboekje en potloodjes.
Zorg ervoor dat je gedurende reis in etappes al je afleidingstrucjes tevoorschijn tovert: success gegarandeerd!

Verder vormen andere passagiers (niet altijd tot ieders vermaak) ook een leuke afleiding;-)

Overigens heb ik tot nog toe alleen korte vluchten gemaakt met haar, de meeste besloegen maximaal 3 uur. En toegegeven: als zo’n vlucht dan net valt in de tijd dat ze normaal een middagslaapje doet of na bedtijd, dan is zo’n vlucht best hels inclusief krijspartijen en gespring op de stoel. Vooral het blijven zitten in de riem op je eigen stoel bij het opstijgen en dalen is een moeilijk iets voor peuters geloof ik.
Binnenkort zijn we van plan een reis te maken naar Zuid-Oost Azie. Das dus best een groot aantal uurtjes opgesloten zitten in het vliegtuig. Ik hoorde laatst al een tip om deze reis te overbruggen met leuke cadeau-momentjes in het vliegtuig waarbij je kleine cadeautjes meeneemt voor je kleintje.
Ik ben heel benieuwd of jullie ervaring hebben met lange vliegreizen als deze en nog tips&tricks voor me hebben over hoe we die gaan overleven?

Liefs Amsterdam-mom

Even voorstellen: blogster Amsterdam-mom Romy
Romy is vierendertig jaar en moeder van dochter Ava (2 jaar), in haar blogs voor Koter&Co deelt ze haar belevenissen en ervaringen als mom in de stad Amsterdam.
IMG_8516