Lees deze tips om tijdens je zwangerschap heerlijk te slapen. Slecht slapen begint meestal al in het eerste trimester van je zwangerschap.

Je verwacht misschien dat je later in je zwangerschap moeilijker kunt slapen. Slecht nieuws, ook al in het eerste trimester hebben de meeste vrouwen al slaapproblemen. Wees niet getreurd we hebben tips die je helpen om te slapen als een roosje!

PAK ZOVEEL MOGELIJK SLAAP

Door hormonale veranderingen slaap je in het eerste trimester onrustiger. Je ligt meer te woelen en mentaal verwerkt je het feit dat jullie een baby krijgen. Veel vrouwen slapen daarom minder vast dan normaal. Je lichaam is hard aan het werk en wat extra slaap kun je nu goed gebruiken! Slaap daarom wanneer het kan overdag een extra uurtje. In een normale werkweek is het misschien lastig, maar gebruik het weekend goed.

PLASPAUZES

Je zult in het eerste trimester steeds vaker naar het toilet moeten. Je baarmoeder groeit snel en drukt daarom op je blaas. Dat is de reden dat je vaker naar het toilet moet. Overdag is het niet erg handig, maar ’s nachts is het nog veel irritanter. Probeer wel voldoende te blijven drinken. Juist nu is het belangrijk om voldoende water binnen te krijgen. Je kunt proberen om ’s avonds voor je naar bed gaat wat minder te drinken. Dat scheelt ’s nacht wat toiletbezoekjes. Mocht je toch ’s nachts naar het toilet moeten, probeer dan alles zo donker mogelijk te houden. Dat zorgt er voor dat je weer makkelijker in slaap valt.

COMFORTABEL IN HET EERSTE TRIMESTER

Je zal in de eerste drie maanden bijna nog alle houdingen kunnen aannemen in bed. Op je buik liggen wordt steeds minder prettig doordat je buik al begint te groeien. Probeer wat nieuwe houdingen uit om comfortabel te kunnen liggen. Veel vrouwen vinden het lekker om op hun zij te liggen met een extra kussen waar ze hun been over heen kunnen leggen. Probeer uit wat jouw ideale houding is.

SLECHT SLAPEN OMDAT JE MISSELIJK BENT?

Meestal ben je niet alleen in de ochtend misselijk, ’s nachts kan je ook door misselijkheid uit je slaap worden gehouden. Leg naast je bed een glaasje water en wat crackers of biscuits. Word je misselijk eet dan een biscuitje, dit helpt om je maag weer een beetje tot rust te brengen. Ben je vaker in de ochtend misselijk? Leg dan naast je bed alvast wat crackers voor in de ochtend. Sta rustig op en eet alvast een cracker om de misselijkheid tegen te gaan. In de meeste gevallen zal de misselijkheid minder worden na drie maanden.

LIG JE WAKKER?

Kun je niet slapen en ben je aan het woelen? Probeer het denken een beetje uit te zetten. Je ademhaling voelen of tellen is een goede manier om tot rust te komen. Ook helpt het om te voelen hoe je lichaam op het matras ligt. Als je denk dat je benen zwaar en moe zijn helpt dit om in slaap te vallen.