Als je eenmaal aan het idee gewend bent geraakt dat je echt een kindje wilt is de eerste gedachte natuurlijk niet: Maar wat gaat dat allemaal kosten?

Sterker nog toen ik zwanger was van ons eerste kindje hadden we daar uberhaupt niet bij stil gestaan. We wilden gewoon dolgraag een kindje en verder zagen we wel. Bart had wel werk en ik werkte voor mezelf en verdiende dan weer wel en dan weer niet, dus we moesten uitgaan van Barts salaris. Dus eigenlijk geen cent te makken maar oh wat waren we zielsgelukkig! In die tijd waren er alleen nog maar de kleuren lichtblauw en lichtroze en net toen ik zwanger was kwam er de kleur mint bij. Nou wij gingen natuurlijk voor mint. Bedje gekocht, oude commode van mn exvriendje opgeknapt en verder veel krijgertjes, 2ehands,zelf breien en zelf maken. En alle accessoires in de kleur mint! En een monsterlijk lelijke kinderwagen!

Tegenwoordig is dat toch wel een beetje anders. Ten eerste is er voor wat je maar kunt bedenken wel iets op de markt en alles is er in 100.000 kleuren. De keus is dus heel groot en bovendien zijn er nu veel meer tweeverdieners die aan kinderen beginnen.

Het is dus helemaal niet zo gek om je af te vragen wat een kindje nou eigenlijk kost!

Je wacht natuurlijk eerst de eerste 12 weken af, maar intussen slaan de hormonen al alle kanten op en je kunt niet wachten om iets, al is het maar een paar kleine sokjes voor je babietje te kopen.

Na de 12 weken gaan de remmen los, als eerste wordt er vooral door de aanstaande vaders zwaar onderzoek gedaan naar alle mogelijke kinderwagens, er wordt gekeken naar de wielen, de rem en de vering en dit allemaal heel gewichtig, net alsof ze een auto kopen. De meeste mannen bemoeien zich verder niet zo met de aanschaf van kleding. Nee hoor lieverd kies jij maar ik vind alles best. Pas als de kleine man of vrouw er is dan beslissen de mannen wel degelijk mee tegenwoordig.

Ieder jonge ouder begrijpt dat er een kinderwagen, een bedje en kleertjes nodig zijn. Vaak pas als het kindje er is komt een derde van de jonge ouders tot de ontdekking dat je ook voor het voeden flessen, sterilisators, flessenwarmers etc nodig hebt. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten van de kinderopvang.

kosten-baby

De meeste mensen geven gemiddeld 2000 euro uit aan de babyuitzet voordat de baby geboren is. Daar komt nog bij de geboortekaartjes(ong 150 euro) en de eventuele zwangerschapskleding!

Ben je nog steeds net zo blij met jullie beslissing( zou ik wel zijn hoor, laat je vooral niet afschrikken) dan geef ik je hieronder een idee van wat zoal wat spullen voor je baby ongeveer kosten.

Kinderwagen tussen de 500 en de 1000 euro

Box 150 euro

Boxkleed 80 euro

Ledikant 200 euro

lakens 2 paar 40 euro

dekens 2 paar 120 euro

kleertjes zoveel als je zelf wilt uitgeven

kinderopvang ( kijk op de site voor kinderopvang, dit gaat vaak naar inkomen)

een goed alternatief is opa en oma of een gastouder.

Kinderstoel 160 euro

luiers per maand 50 euro

Tip: maak een kraamlijst en een cadeaulijst, je kunt bijvoorbeeld een bijdrage voor de kinderwagen aan je ouders en/of schoonouders vragen en alles wat je nodig hebt op je kraamcadeaulijst zetten. Zo voorkom je dat je spullen krijgt die je niet mooi vindt en krijg je altijd wat je nodig hebt.

Succes en veel plezier aan alle aanstaande ouders en we zien jullie graag bij Koter & Co.

Heb je nog vragen bel ons dan op 020-6754504

Groetjes Jacqueline/Koter & Co