De vrijheid van onderwijs is het afgelopen schooljaar vrijwel afgeschaft in Amsterdam. Niet de ouders, niet de schooldirecteur, maar de computer bepaalt naar welke school iedere Amsterdamse kleuter gaat.

 Voor dit centraal  aanmeldingsbeleid ontvang je per post een aanmeldformulier zodra je kind 2,5 jaar oud is.
Via de website www.schoolwijzer.amsterdam.nl kan je dan uitzoeken op welke acht dichtsbijzijnde scholen je kind voorrang heeft en op het formulier kan je vervolgens in volgorde van voorkeur minimaal vijf (tien in totaal) scholen opgeven en inleveren bij je school van voorkeur.
Er is al heel veel gezegd en geschreven over de voor- en nadelen van dit nieuwe toelatingsbeleid, maar we hebben er nu maar mooi mee te dealen.

DSC_7642-Edit-EditOok wij hebben het aanmeldformulier een paar maanden geleden binnen gekregen en zijn begonnen met de grote zoektocht naar een geschikte school voor Ava.
Een best frusterende zoektocht, omdat de kans groot is dat de school waarvan je met elke vezel in je lichaam denkt: dit is hem!!het misschien wel helemaal niet wordt en je genoegen moet nemen met een tweede of derde keuze…
In de eerste loting werden onlangs namelijk 84 kleuters uitgeloot op alle scholen die ze hadden opgegeven. 96 procent werd geplaatst op één van de top drie scholen die ze hadden opgegeven.

meneerdeuil
Dat dit een reëel risico is merk ik ook in mijn omgeving.
Voordat ik was begonnen met zoeken werd ik bijvoorbeeld door een onbekende vader aangeklampt op de kinderboerderij bij ons in de buurt met de vraag naar welke school Ava zou gaan. Zijn eigen dochtertje was afgewezen voor hun voorkeursschool en moest nu naar de -in zijn ogen- iets asocialere tweede keuze.
Het leek hem een goed plan om nu zelf zoveel mogelijk leuke ouders (en blijkbaar behoorde ik tot die categorie;-)) te “ronselen” voor deze school zodat er alsnog een leuke groep ouders de sfeer konden maken.
Leuk geprobeerd en ik snap hem nu ook wel ergens, maar ergens raakte ik hierdoor juist niet overtuigd dat ik die school zou moeten gaan kiezen voor Ava…

kleuters-welkom

Waar let je nou precies op bij het maken van een keuze?
Ik heb zelf aan de hand van het online voorrangslijstje een selectie gemaakt van scholen die ik graag wilde bezoeken.
Ook heb ik een aantal scholen toegevoegd die niet direct op dit voorrangslijstje voorkomen, maar wel in de buurt zitten.
Vervolgens heb ik op de websites van deze scholen gezocht naar open dagen of rondleidingen. De meeste scholen hebben hiervoor vaste data en sommigen zijn heel flexibel en kan je bellen voor een persoonlijke afspraak.
Inmiddels hebben we er zo’n vijf bezocht en heb ik er een of twee die er echt uitspringen voor mij.
Niet eens zozeer op basis van het onderwijssysteem (ter info:je hebt naast openbare scholen, ook zogeheten concept-scholen op basis van godsdienst of een pedagogische grondslag zoals het Jenaplan of Dalton), maar op basis van gevoel.

jip-en-janneke-naar-school
Bij deze scholen voelde ik me echt welkom geheten, leken de onderwijzers heel kundig en heerste er een gestructureerde sfeer.
Oftewel: men leek te weten waar ze mee bezig waren en dat gaf mij een gevoel van veiligheid en dus het vertrouwen dat mijn kind daar ook in goede handen is en een goede basis meekrijgt voor het leven.

foto-4

 

Nog een leuke anekdote:
Bij een van de rondleidingen had ik Ava zelf meegenomen (dit mag bij sommige scholen en het kwam zo uit).
De directrice die de rondleiding gaf was enthousiast en het schoolgebouw nostalgisch mooi..Een goed begin!
We namen een kijkje op het schoolplein en daar was al een kleuterklas aan het buiten spelen. De directrice gaf aan dat Ava onder toezicht van de juf wel even mocht aansluiten bij het buitenspelen en ik onderwijl de rest van de school dan kon zien. Ik stemde in en eenmaal boven in het gebouw keek ik uit op het schoolplein en ging ik op zoek naar Ava. Tot mijn ontzetting zag ik dat een ander meisje met veel fanatisme op Ava’s hoofd stond te timmeren.
We zijn er snel weer weggegaan en ondanks dat het verder een leuke school leek, gaat deze het zeker niet worden;-)

welkomopschool

We moeten er nu nog een paar bezoeken en zijn er nog niet helemaal uit.
Ik ga eerst nog verder online onderzoek doen naar de daadwerkelijke kwaliteit van het onderwijs dat er wordt gegeven op de scholen die ik heb bezocht tot dusver.
Dit kan via websites als: www.onderwijsinspectie.nl
Hierop kan je de resultaten van scholen onderling met elkaar vergelijken en vind je de rapportages van de verplichte vierjaarlijkse inspectie-bezoeken.
Het gaat nog een hele studie worden zo, maar het is ook een verdomd belangrijke keuze natuurlijk.
Ook heb ik in mijn netwerk gevraagd naar ervaringen van andere ouders met de scholen bij ons in de buurt.
We hebben nog een paar maandjes en dan moeten we het formulier met de definitieve keuze inleveren.

kinderen-rijtje

Ik ben erg benieuwd hoe jullie de schoolkeuze voorbereiden?

In ieder geval succes allemaal met het maken van een keuze en tot op het schoolplein!

Liefs,
Amsterdam Mom

Even voorstellen: blogster Amsterdam Mom Romy
Amsterdam-mom foto fbRomy is vierendertig jaar en moeder van dochter Ava (2 jaar), in haar blogs voor Koter&Co deelt ze haar belevenissen en ervaringen als mom in de stad Amsterdam